Slåen i blomst

29. april og blomstringen i slåen plantagen har nu været i gang i en uges tid. Nattefrosten giver bekymringer for udsigten til en god høst i efteråret, men mon ikke der kommer et fornuftigt udbytte på trods. Slåen har trods alt vokset i Danmark i flere tusinde år og tilpasset sig klima og nattefrost i foråret. Det bliver spændende at følge bærsætningen over de næste måneder.

Køligt forår

Kalenderen siger forår, men det er stadig koldt i frugtplantagen. Der er mange knopper på vores planter, der står klar til at springe ud når temperaturen stiger en anelse. Som en af de tidligste arter til at blomstre vil de delikate hvide slåen blomster snart pryde vores plantage i et smukt hvidt flor. Vi byder foråret velkommen og ser frem til at opleve naturen folde sig ud i de kommende måneder.

Slåenproduktionens Magi: Sensommerens Skat

Nydt en sensommerdag, når solen stadig kaster sit gyldne lys over landskabet, og de første tegn på efterår begynder at vise sig. Her på vores gård, hvor naturens rytme følges tæt, er det snart tid til en helt særlig begivenhed – høsten af de smukke og velsmagende slåenbær.

Slåenbuskene, med deres tornede grene og mørke bær, er blevet passet omhyggeligt gennem sommeren. Snart er tiden kommet til at høste de modne bær, der gemmer på en skat af smag og muligheder. Mens solen går på hæld, og luften fyldes med en let kølighed, går vi ud for at samle de prægtige slåenbær.

Bærrene høstes omhyggeligt med handsker, for at undgå tornene, der beskytter disse naturlige skatte. De glatte bær skinner i aftenlyset, og det er som om, naturen har gemt et lille strejf af magi i hver eneste af dem. De små bær er mere end bare ingredienser – de er et resultat af samspillet mellem årstiderne, jordens næringsstoffer og det kærlige arbejde, der er blevet lagt i at dyrke dem.

Efter høsten begynder den kreative proces med at omdanne disse slåenbær til lækre produkter. I køkkenet forvandles bærrene til saft, gelé og måske endda en velafbalanceret slåengin. Mens duften af kogende bær fylder luften, kan man ikke undgå at føle forbindelsen til naturen og dens rigdom.

Slåenbærproduktionen er mere end bare en proces; det er en måde at fejre naturens gaver på. Det er et øjeblik, hvor vi kan sætte hverdagens travlhed på pause og dykke ned i noget så enkelt og alligevel så betydningsfuldt som at høste og forvandle bær fra naturens skatkammer.

Så når du næste gang nipper til en skøn slåengin eller spreder slåensirup på din morgenmad, husk på den lille sensommerhistorie om høsten af slåenbær. En historie om samspillet mellem årstiderne, om omhyggeligt arbejde og om at værdsætte naturens gaver i deres reneste form.

Lad slåenproduktionen minde os om, hvor vigtigt det er at forbinde os med naturen og dens skatte. I en verden, der konstant udvikler sig, er der skønhed i at værne om traditionerne og værdien af det simple og autentiske. Sensommeren og slåenbærrene minder os om dette, og vi fortsætter med at høste naturens belønninger med taknemmelighed og respekt.

Forår i frugtplantagen

3. maj 2023 og slåen træerne står i fuldt flor i plantagen. Det er et smukt syn med de mange fine hvide blomster, der de næste 14 dages tid vil give forbipasserende en god oplevelse med på vejen. Blomstringen er senere end sidste år hvor planterne var sprunget ud sidst i april. Vejret tegner desværre til at blive blæsende og køligt hvilket ikke lover så godt for bestøvningen, men de mange mange blomster på planterne kan måske opveje det dårlige vejr? Det må tiden vise når vi om 6-7 måneder høster slåen.

Vinterhøst

Kulden har lagt sig over slåenplantagen og et tyndt lag sne pynter i landskabet.

Slåen høstes som det seneste bær efter frosten har gjort sit for at omdanne sukkerstofferne til gavn for den bedste smag. Det er samtidig den plante der blomstrer som en af de første i foråret og bærret når derved at have en meget lang periode på træet inden vi bruger den i de mange lækre slåen-baserede produkter som gin, snaps, gele, sirup og mange flere.

Padder i plantagen

Det fugtige mosemiljø omkring Haraldsted Sø giver plads til meget liv og lige nu er der tusindvis af små frøer der hopper rundt i ellesumpen og de omkringliggende enge der adskiller plantagen fra Haraldsted Sø der også rummer et meget rigt fugleliv med arter som Havørn, Rørdrum, Rørsanger, Vandriks og mange flere. Vandriksen kan høres netop nu hvor dens kald mest af alt lyder som et hyl fra et svin, en meget speciel oplevelse og ikke til at tage fejl af. På fotoet ses et smukt eksemplar af den butsnudede frø.

Forår – slåen i blomst

27. april og slåen blomstrer i fuldt flor ved Haraldsted Sø- Sidste år var det mere køligt og blomsterne kiggede først frem medio maj. Der er stor søgning fra insekterne til de mange blomster, der nu sætter fundamentet for en forhåbentlig god høst til efteråret.

Kyndelmisse

2. februar er det kyndelmisse, eller lysmesse, hvor vi er halvvejs mellem vintersolhverv og forårsjævndøgn.

Normalt er vinteren koldest nu, men i år er det anderledes og vintergækker og erantis skyder løs. Der er mange vejrvarsler knyttet til netop denne dag og fx siger man at hvis det er koldt og uvejr til kyndelmisse varsler det at foråret snart kommer. Jeg har set både slud og følt en kold vind i dag så vi satser på at det betyder et snarligt forår. Om blæst til kyndelmisse sagde man at “hvis 18 kællinger ikke kunne holde den 19. på jorden ville kulden ikke vare meget længere. Under alle omstændigheder er lyset på vej tilbage med cirka en halv times mere dagslys pr uge og snart er nat og dag lige lange.

Claus Meyer: Det smager sindssygt godt

Sådan lød det fra Danmarks Madikon Claus Meyer da han smagte på Hjalmars slåen gelé og lavede en bestilling den dybrøde spise. Som en stor Meyer fan gennem årene glæder jeg mig over anerkendelsen, der giver mod på at udbrede den gode slåen smag til mange flere. Vidste du i øvrigt at slåenblomsterne fra gammel tid er kendt for at være basis for en glimrende the sammen med unge ristede slåenblade?

Tør sommer

På billedet ses slåenplantagens trofaste Massey Fergusson med familiens ligeså trofaste følgesvend Migo der sidder godt til rette i førerhuset. Når jeg harver ukrudt mellem rækkerne følger han spændt med i det mylder af liv der nyder godt af den afveksling slåenplantagen giver i landbrugslandet. Harer, agerhøns, rådyr og fasaner i massevis yngler og lever blandt de stikkende slåen torne i god beskyttelse fra rovfugle. Sommeren er rigtig tør her ved Haraldsted sø og planterne bliver pressede af den manglende vand. Heldigvis ser det snart ud til regn.